10 Tips voor beginnende huwelijksfotografen

Als je maar lang genoeg met je fotografie hobby bezig bent komt de vraag meestal vanzelf wel voorbij of je iemands huwelijk wilt fotograferen. Waarschijnlijk iemand uit je vrienden of kennissenkring die vind dat je mooie foto’s kunt maken en stiekem een goedkope manier zoekt om mooie foto’s van hun huwelijk te krijgen. Het is natuurlijk best een eer om gevraagd te worden voor zo’n bijzondere dag. Ben je van plan aan een dergelijke opdracht te beginnen, lees dan in dit artikel de tien tips voor beginnende huwelijksfotografen.

Tip 1: Overweeg het verzoek nogmaals

Zoals ik al zei, het is een eer om gevraagd te worden. Dat betekent niet direct dat je ook ‘ja’ moet zeggen. Bedenk dat het hier wel gaat om een gebeurtenis die, hopelijk, maar eens in iemands leven voorbij komt. Vraag jezelf dus goed af of je wel de geschikte persoon bent om een huwelijksdag vast te leggen.

Het is een dag die razendsnel voorbij zal vliegen en waar een tigtal belangrijke fotomomenten in voorbijschieten die je als fotograaf niet mag missen. Het is daarnaast ook echt heel leuk om iemands huwelijksdag vast te mogen leggen, maar zorg ervoor dat je zeker weet dat je het aandurft.

Foto: Elja Trum

Tip 2: Afspraken maken

Maak vooraf goede afspraken over wat het bruidspaar van je gaat krijgen. Maak je een album, lever je foto’s aan op CD of USB stick, druk je foto’s af? Hoeveel foto’s ga je het bruidspaar leveren en hoeveel nabewerking voer je op de foto’s uit. Als fotograaf wil je dat het werk in verhouding staat met de beloning en wil je voorkomen dat werk waar je minder tevreden over bent dadelijk op internet te vinden is.

Het zou jammer zijn als je dagen je stinkende best doet om jouw beste werk af te leveren aan het bruidspaar en er dan achter te komen dat ze iets heel anders van je verwacht hadden. Voorkom teleurstelling achteraf door alles goed door te spreken.

Als dit (een van) je eerste bruiloften is, zorg dat het bruidspaar dit dan ook duidelijk weet. Je kunt je natuurlijk best voordoen als een ervaren fotograaf, maar als je resultaten daar niet naar zijn kun je wel iemands huwelijksdag een vervelende nasmaak geven.

Foto: Elja Trum

Tip 3: Afkijken

In de meeste gevallen is de heugelijke dag zelf nog ver weg. Bruiloften worden vaak al een jaar van te voren gepland. Tijd genoeg dus om je vaardigheden op dit vlak op peil te brengen. Probeer of je met een andere, meer ervaren huwelijksfotograaf, mee mag lopen. Dat kan als assistent, waarbij je tassen draagt, statieven vasthoud en aanwijzingen opvolgt. Het kan ook als tweede fotograaf; je fotografeert dan gedurende dag hetzelfde huwelijk vanuit een andere hoek. Je foto’s lever je in bij de hoofdfotograaf zodat hij zijn en jouw foto’s kan combineren. Beide is uiteraard leerzaam.

Tip 7: De juiste momenten

Voor een huwelijksfotograaf zijn er ‘ongeschreven regels’ over de foto’s die je minimaal moet hebben na een huwelijk. Denk aan een foto van de kus, de ringen, de bruidstaart en de eerste dans. De hele dag zit vol met deze belangrijke momenten en vaak zijn het momenten waar je als buitenstaander niet zomaar aan denkt.

Wist je bijvoorbeeld dat je de schoenen van de bruid ook vast moet leggen? Ondanks dat deze vaak onder een mooie huwelijksjurk verstopt zitten heeft de bruid en vaak veel tijd en moeite in gestopt om precies die juiste schoenen te vinden. Net als de jurk zal ze de schoenen waarschijnlijk ook nooit meer dragen.

Andere foto’s die je niet mag missen zijn bijvoorbeeld de ontroerde moeder van de bruid in de kerk, het staatsieportret van het bruidspaar voor oma en de achterkant van de bruidsjurk. Gelukkig zijn er op internet lijstjes te vinden met deze belangrijke momenten. De Amerikanen slaan hier overigens wel wat verder in door dan de gemiddelde Nederlandse fotograaf.

Foto: Elja Trum

Tip 8: Locaties

Zorg dat je vooraf weet waar je gaat fotografen. Zeker als je het nog niet zo vaak gedaan hebt kan dit je houvast geven. Sommige fotografen geven er zelfs de voorkeur aan om vooraf op de locatie te kijken en zo ook de lichtsituatie ter plaatsen te beoordelen. Dit kan slim zijn, denk bijvoorbeeld aan een kerk die donkerder uitvalt dan je verwacht of een locatie waar blijkt dat ze aan het verbouwen zijn. Voor sommige locaties heb je ook toestemming nodig om er te mogen fotograferen.

Foto: Elja Trum

Tip 9: Nabewerking

Goede foto’s kunnen niet zonder nabewerking. Een pakket als Adobe Photoshop Lightroom is ideaal voor het verwerken van grote hoeveelheden foto’s zoals bij een huwelijk. Wellicht is het slim om vooraf een cursus Lightroom te volgen (of een goed boek te kopen).

Persoonlijk kies ik er als fotograaf altijd voor om als eerste een redelijk strenge selectie te maken zodat ik zo’n 100 tot 150 foto’s van de gehele dag overhoudt. Alleen die foto’s bewerk ik na, zodat het overzichtelijk blijft en in een goede dag te doen is. Alleen aan de top 10 tot 25 foto’s besteed ik meer dan 2 minuten tijd in de nabewerking.

Tip 10: Laatste voorbereidingen

Zorg ervoor dat je de dag voor het huwelijk alles gereed hebt, lege geheugenkaartjes en volle accu’s. Je tassen ingepakt, telefoonnummers genoteerd en de route van de dag uitgeprint. Mail eventueel het bruidspaar nog om ze een fijne nacht te wensen en ze gerust te stellen dat jij er helemaal klaar voor bent en je er de volgende dag op tijd zult zijn. Veel succes en plezier!

Foto: Elja Trum

Tip 4: Camera’s en objectieven

Zorg ervoor dat je apparatuur op orde is voor de huwelijksdag. Als amateurfotograaf zul je niet vaak over twee camera’s beschikken, maar het is wel erg belangrijk dat je die op een dag als deze bij je hebt. In noodgevallen kun je een compactcamera gebruiken, maar leen bij voorkeur een spiegelreflexcamera van een bevriend fotograaf. Bij voorkeur dezelfde camera als je zelf gebruikt, of in elk geval hetzelfde merk. Controleer ook of de datum, tijd en andere instellingen overeenkomen met jouw eigen camera. Dat scheelt een boel gedoe op de dag zelf of tijdens de nabewerking.

Als je toch twee camera’s hebt dan kun je ze ook beide actief gebruiken. Hang twee camera’s om je nek met op beide een ander objectief. Van camera wisselen is sneller dan een objectief wisselen. Ik gebruik zelf een Canon 5D Mark II als eerste body en een 1D (Mark I) als tweede. Op de ene camera monteer ik een Canon 24-70 f2.8 L groothoekobjectief en op de tweede een 70-200 f2.8 L. Daarnaast neem ik ook een macrolens mee (Canon 100mm f2.8), bijvoorbeeld om een close-up van de ringen te maken. Een externe flitser is ook aan te bevelen.

Gebruik twee camera's

Tip 5: Voldoende geheugenkaartjes

Het laatste dat je wilt dat je overkomt is dat je tijdens de dag niet voldoende geheugenkaartjes hebt om de grote hoeveelheid foto’s die je schiet op te slaan. Geheugenkaartjes zijn goedkoop, je koopt voor een paar tientjes al 8 of 16 GigaByte (GB). Op een huwelijk schiet ik gauw 400 tot 800 foto’s, maar er zijn ook fotografen die gemakkelijk het dubbele halen. Schiet bij voorkeur in het RAW-formaat.

Controleer voor belangrijke momenten of je nog ruim voldoende foto’s op het geheugenkaartje in je camera kunt opslaan. Je wilt geen belangrijk moment missen omdat je net een geheugenkaartje moet wisselen (hetzelfde geldt natuurlijk voor je accu’s). Nog een praktische tip: bewaar volle en lege geheugenkaartjes duidelijk van elkaar gescheiden zodat je jezelf niet kunt vergissen. Stop ze nooit los in je broekzak, want daar kunnen ze gemakkelijk uitvallen.

Tip 6: Accessoires

Naast je camera’s, objectieven, accu’s en geheugenkaartjes zijn er nog voldoende accessoires die nuttig kunnen zijn tijdens een huwelijksdag. Je hoeft ze niet allemaal de hele tijd met je mee te slepen, maar het kan handig zijn om ze in je auto te hebben liggen zodat je er, indien nodig, snel bij kunt.

Natuurlijk zijn er fotografische accessoires zoals een flitser, een reflectiescherm, een statief en de acculader van je camera. Maar nog wat verder vooruit denken is ook goed. Een fleecekleed is bijvoorbeeld handig om onder de bruidsjurk te leggen wanneer je het bruidspaar zitten op de foto wilt en een trapje kan handig zijn om groepsfoto’s te maken. Het kan ook leuk zijn om je laptop of iPad mee te nemen zodat je gedurende de dag eventueel ook al wat foto’s kunt laten zien. Tijdens een receptie is er vaak wel tijd en plek om even een paar foto’s als preview klaar te maken.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *