10 backup methoden voor je foto’s

Goede backups zijn cruciaal voor iedereen die met fotobestanden werkt. Je wilt immers niet de kans lopen dat je unieke kinderkiekjes, trouwfoto’s en persoonlijke meesterwerken verloren gaan door een defecte harde schijf. Gelukkig zijn de mogelijkheden voor het opslaan van beeldbestanden enorm toegenomen. Maar hoe sla je een fotoverzameling toekomstzeker op en hoe zorg je ervoor dat je de bestanden snel kunt terugvinden?

Iedereen weet het, maar lang niet iedereen doet het: backuppen. En dan het liefst op zo’n manier dat het frequent gebeurt en dus er dus ook altijd kopieën zijn van je meest recente foto’s. De meeste fotografen hebben daar wel een bepaalde methode voor bedacht. Bijvoorbeeld om na een vakantie de foto’s meteen op twee locaties op te slaan; de harde schijf op de computer en een ander medium zoals een externe harde schijf of een dvd. Maar voor foto’s die tussen de bedrijven door gemaakt worden schiet die procedure er nog wel eens bij in. De bottleneck is dat handmatig werk in de praktijk vaak versloft. Gelukkig zijn er ook geautomatiseerde mogelijkheden, waardoor backups van je foto’s automatisch en frequent worden uitgevoerd. Je kunt het daardoor niet vergeten te doen, zodat je backup altijd up-to-date is. Dan rest nog de vraag waarop je je backup uitvoert.

Externe harde schijf

De meest gebruikte oplossing om backups te maken is een externe harde schijf. Ze zijn goedkoop, zijn er in verschillende capaciteiten en zijn compatibel met alle computers. Op deze schijf kun je bijvoorbeeld een selectie van de belangrijkste foto’s bewaren of desnoods je hele collectie. Gaat de harde schijf in je pc kapot, dan heb je in ieder geval nog de backup op deze externe harde schijf. Wil je helemaal op safe spelen, dan neem je twee externe schijven en bewaart er één op een andere locatie (bij familie of vrienden) voor het uitzonderlijke geval van brand of een inbraak. Het nadeel aan deze simpele backupoplossing is dat je handmatig backups moet maken en bij voorkeur minimaal iedere week. Mensen met veel discipline maakt hier een vast ritueel van, maar de meeste mensen vergeten het in de loop van de tijd (tot er een harde schijf kapot gaat).

wdc_external_hdd

Archief dvd’s

Een veelgebruikte methode is ook om foto’s op cd’s en dvd’s op te slaan. Die zijn niet zo kostbaar als een harde schijf en nemen bovendien minder ruimte in beslag (en zijn daardoor ook makkelijker te bewaren). Het is wel een iets meer omslachtige methode omdat de opslagcapaciteit van een cd of dvd beperkt is en je daardoor al snel een verzameling met meerdere schijfjes krijgt. Het heeft wel de voorkeur om voor dit doel te kiezen voor kwaliteitsschijfjes en niet voor de laatste aanbieding in de supermarkt. Praktijktests hebben uitgewezen dat dergelijke schijfjes – zelfs wanneer ze goed bewaard worden – niet het eeuwige leven hebben (soms slechts enkele jaren). Er zijn ook speciale “archive dvd’s” die geoptimaliseerd zijn voor langdurige opslag (en betere bescherming bieden tegen veroudering). Veel fabrikanten, zoals Kodak en Verbatim, claimen zelfs een levensduur van 100 jaar, al is dat lastig om in de praktijk te testen (zonder kunstmatig verouderingsproces).

 

verbatim_95355_p1_xl

Twee harde schijven

Als je je computer kunt uitbreiden met een tweede (interne) harde schijf, kun je deze voor backupdoeleinden gebruiken. Een interne schijf staat in tegenstelling tot een externe schijf altijd aan, waardoor je makkelijk een backup taak kunt automatiseren. Je kunt dan bijvoorbeeld instellen dat er iedere week op een bepaalde dag automatisch de inhoud van je foto-map wordt gekopieerd naar de tweede harde schijf.

SSD

In plaats van een (externe) harde schijf kun je ook denken aan een SSD. Een SSD is sneller dan een harde schijf, verbruikt minder energie en bevat geen bewegende delen waardoor hij veel minder kwetsbaar is. Je kunt een SSD zien als een soort flashgeheugenkaartje, maar dan sneller en met meer capaciteit. Je kunt er ook je computer mee versnellen door Windows of Mac OS X er op te zetten. Als backupmedium zijn ze relatief duur vanwege de hogere ‘prijs-per-GigaByte’, maar doordat ze kleiner en minder kwetsbaar zijn als een gewone harde schijf kun je ze makkelijker meenemen. Als snelheid belangrijk is, dan is een SSD met usb 3.0, eSATA of Thunderbolt aan te raden (of je kunt hem intern in je pc monteren).

 

X25-V-SSD

RAID

Een vrij simpele methode en effectieve methode is een computer met ‘RAID’-functionaliteit. Daarmee kun je twee, drie of meer harde schijven aan elkaar koppelen. Valt er één harde schijf uit, dan staat de data nog op de andere. Met twee harde schijven is er sprake van een spiegel (mirror), waarbij de tweede simpelweg een kopie is van de eerste. Bij drie of meer schijven wordt een slimme constructie gebruikt (RAID5) waarbij data naar alle drie de schijven wordt weggeschreven. Als er één schijf uitvalt, dan bevatten de andere twee genoeg data om de ontbrekende schijf te kunnen herstructureren. Het mooie is dat dit proces helemaal automatisch gaat, zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Sommige computers ondersteunen standaard al RAID, maar zo niet dan kun je ook uitbreidingskaart kopen. Is dat ook geen optie, dan is het eventueel iets om te overwegen in je toekomstige pc.

NAS

Een populair apparaat in huishoudens is een zogenaamde ‘NAS’ (Network Attachted Storage). In feite een mini-servertje met één of meerdere harde schijven die je aansluit op je netwerk. Het voordeel is dat je foto’s centraal staan opgeslagen, waardoor je er dus vanaf meerdere computers (en ook je tv of mediaspeler) bij kunt. Als je je foto’s er op bewaart nemen ze ook geen ruimte in beslag op je pc. Veel NAS’en zijn bovendien voorzien van RAID-functionaliteit (zie eerder in dit artikel) waardoor je niet bang hoeft te zijn dat je je foto’s kwijtraakt als er een schijf kapot gaat.

 

qnapCloud

Een relatief nieuwe backup methode is de ‘cloud’. Via internet bewaar je je foto bij een bepaalde provider, die deze opslaat in een professioneel datacenter. Een datacenter beschikt over allerlei faciliteiten voor veilige opslag, zoals een noodstroomvoorziening, brandwerende installaties en meerdere (zogenaamd ‘redundante’) opslagfaciliteiten. Deze kan in de Benelux gevestigd zijn, maar ook op een andere plek op aarde. Mocht er thuis iets gebeuren, dan heb je altijd nog een backup op een andere locatie. Er bestaan speciale fotodiensten die automatisch een bepaalde map op je computer synchroniseren zodra je daar nieuwe foto’s plaatst. Maar hier zit meestal wel een abonnement aan vast, variërend van € 5 tot circa € 20 per maand. Hou er rekening mee dat de veel diensten uitgaan van een limiet (bijvoorbeeld 100 GB) en dat het in veel gevallen daardoor niet mogelijk is om je complete fotocollectie online te bewaren. Ook zal het backuppen enige tijd in beslag nemen, de eerste keer vaak enkele weken, omdat dit mede afhankelijk is van de snelheid van je internetverbinding (upload). Een ander voordeel van cloudopslag is trouwens dat je er overal ter wereld bij kunt (dus ook bijvoorbeeld vanaf je vakantieadres).

dropbox

USB-stick

Er bestaan al usb-sticks van 64 GB en groter, waardoor ze ondertussen een interessanter backupmedium zijn dan bijvoorbeeld een dvd-schijfje. Een usb-stick is universeel bruikbaar op alle computers en veel minder kwetsbaar dan een cd, dvd of harde schijf. Bovendien verbruiken ze amper stroom, dus is het ook geen probleem als je een backup-stick continu in de computer laat zitten. Last but not least zijn ze zeer handzaam waardoor je ze makkelijk overal mee naar toe kunt nemen op een andere locatie kunt bewaren.

 

sandisk

Apple Time Machine

Als je een Mac hebt, kun je gebruik maken van Apple’s Time Machine. Dit is een backup-applicatie die standaard in Mac OS X zit. Het programma kan gebruikt worden in combinatie met een (externe) harde schijf, een NAS of Apple’s eigen Time Capsule. Het maakt automatisch periodieke backups van je gehele computer en het werkt ook samen met fotosoftware zoals iPhoto. Het unieke is dat je meerdere keren terug in de tijd kunt gaan, totdat je uiteindelijk bij het oorspronkelijke bestand uitkomt (handig, als je bijvoorbeeld meerdere bewerkte versies van een foto hebt, maar terug wilt naar het origineel dat je niet meer hebt).

 

timecapsule

[alert style=”yellow”]

Backup op andere locatie

Een backup kan technisch nog zo goed zijn uitgevoerd, zolang deze lokaal bewaard wordt, ben je slechts gedeeltelijk beschermd. De kans is wellicht klein, maar ook door een brand, inbraak of natuurramp kun je foto’s kwijtraken als je deze in huis bewaard. Wil je meer zekerheid dat je foto’s niet verloren gaan, zorg er dan voor dat je foto’s niet alleen lokaal worden opgeslagen, maar ook op een andere locatie. Bijvoorbeeld op een externe harde schijf bij vrienden of familie – bijvoorbeeld wanneer je op vakantie gaat. Of via ‘de cloud’.

[/alert]

 

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *